Gør din have mere levende med planter

Kvinde med blomsterhave
Gør din have mere levende med planter
Henrik Andersen
-
24/03/2023
-

Du kan gøre meget for at gøre din have mere spændende, men planter er nu engang et must i enhver have. Når du indretter med planter, kan du skabe en hyggelig oase, hvor du kan slappe af og komme helt ned i gear. Mangler du inspiration til, hvordan du gør? Så får du en række gode råd her.

Vælg de rigtige planter til haven

Først og fremmest er det vigtigt at tænke over, hvilken slags planter du gerne vil plante i haven. Skal det være blomster, som giver farve og liv til haven, eller ønsker du planter med et mere simpelt udtryk? Du kan også overveje, om du vil have planter, som tiltrækker insekter og sommerfugle, så det kommer til at vrimle med liv i haven.

Når du har besluttet dig for hvilke planter, der skal indgå i din have, skal du finde et passende sted, hvor du kan plante dem. Du kan eksempelvis placere dem på et plantebord, hvis du gerne vil skabe noget liv på terrassen. Hvis du hellere vil have dem i haven, kan du lave et blomster- eller plantebed.

Stauder skaber liv i haven

Stauder til haven er planter, som blomstrer igen år efter år – og dermed adskiller de sig fra andre typer af planter, som kun blomstrer i en enkelt sæson. Det er således en nem løsning, hvis du vil slippe for at skulle plante ud igen og igen. Der findes mange former for stauder, og derfor har du rig mulighed for at vælge dem, der passer til din have.

Stauder kan have mange forskellige former og størrelser, og der findes tusindvis af forskellige arter og sorter af stauder. Nogle stauder har store farverige blomster, mens andre har mere diskrete blomster eller flotte blade. Mange stauder er også hårdføre og kan klare sig godt selv i forholdsvist hårdføre klimaer som det danske.

Stauder er en stor fordel, hvis du ikke vil bruge tid på at pleje planterne. Samtidig kan de være med til at skabe et mere varieret og interessant udseende i haven, end hvis du vælger én type blomster eller planter. De kan desuden være med til at tiltrække forskellige insekter og sommerfugle og bidrage til biodiversiteten i haven.

Copyright 2024 - Pilanto Aps